Come and get it!

Sushi – kaip gaminti ir kaip mylėti

įrašyta 2008-07-13 22:48 kategorijoje Asmeniniai, Būk sveikas/sveika, Kaip tai daryti

Visada jaučiau artumą Japonų kultūrai, net galvojau stoti į VU į Japonologiją, bet tėvukai atkalbėjo – su mano tingėjimo lygiu niekad netapčiau tokia darbšti kaip tikri japonai. Va ten tai žmonės bitutės.

Dabar mano meilė pasireiškia noru aplankyti Tokyo (aš šiaip nedaug kur noriu nuvažiuoti), aistra sushi ir neseniai nusipirkau rankinę su Tokidoki paveiksliukais.

Jau ketvirtą kartą bandžiau darytis sushi namuose, ir pagaliau pavyko pagaminti super skaniai.

Pradėsim nuo to, kad daug žmonių mano kad sushi yra gan šlykštus dalykas, nes vienas iš pagrindinių ingredientų yra žalia žuvis. Aš esu bakterijų ir visokiausių kitų žalingų dalykų žalioje mėsoje ar žuvyje paranojikė, todėl nusiperku arba rūkytos arba pati sūdau žuvį. Manau sūdyti namie yra pats geriausias ir pigiausias būdas, pats nusprendi kiek reikia druskos. Ir kainuoja trys kartus mažiau, na bent jau čia UK. Nusipirkau 230gr lašišos (£2.30), 230gr tuno (£3.45), ir 140gr rūkytos juodalopės menkės (£1.30). Sūdžiau kiekvieną gabaliuką dviem valgomais šaukštais jūros druskos ir puse valg. šaukšto cukraus. 24 valandos ir žuvis gatava.

Kebliausias dalykas gaminant sushi tapo ryžių virimas. Vis gaudavosi kaip klijai, nors virdavau vos 8min. Pasirodo tai labai daug švelnumo reikalaujantis dalykas, su kuriuo man labai padėjo filmas Simply Sushi. Londone viskas labai paprasta – nueini į japonų parduotuvytę (jos labaia mažos) ir nusiperki tikrų japoniškų produktų. Nors LT irgi mačiau tų pačių brand’ų. Nigiri ryžiai pats tas. Reikia būtinai išplauti. Tada virti ryžiai:vandens 1:1 savo mase. Padėti puodą ant didžiausios ugnies kol užvirst, tada būtinai uždėti dangtį. Nemaišyti ir neatidarinėti dangčio kad ir kaip smalsu bebūtų! Taip virti 15min and pačios mažiausios ugnies. Tada nuimti nuo ugnies. Neatidarinėti! Ir leisti pastovėti taip 15min. Tada atidaryti dangtį, nupilti extra vandenį jei tokio bus ir sudėti ryžius į platų bet neaukštą indą (medinį ar plastmasinį). Supilti prieskonių mišinį: 500gr ryžių reikės 75ml (5valgomieji šaukštai) ryžių acto (bandžiau su vino – gavos š), 30ml (du šaukštai) cukraus ir pusės šaukšto druskos. Visa tai pašildyti, kad nebebūtų granulių. Ir dabar šaldom ryžius – nenaudodami šaldytuvo :) Pastatom ant palangės. Ryžiai būtinai turi atvesti. Va, dabar gausis puikūs sushi, garantuoju. Toliau viskas priklauso nuo jūsų įgūdžių. Bet ir kreivi sushi, pagaminti teisingai tiesiog atrodys ne taip smagiai, bet vistiek bus labai skanūs.

Nepamirškit naudoti tezu – 1:1 vandens ir ryžių acto mišinį, kurio dėka ryžiai nelips prie jūsų rankų. Tiesiog sudrėkinkite rankas jame.

Visada valgau sushi su visais pribombsais kaip sakoma – gari, wasabi, sojos padažu. Sushi yra vienintelis patiekalas kuriame galiu pakęsti aštrumą. Patariu wasabi dėti į sushi vidurį, tarp ryžių ir žuvies.

Patariu sushi “dešreles” padėti į šaldytuvą 10-15min prieš juos pjaustant į gabaliukus. Taip jie bus tvirtesni ir neišbyrės visi viduriukai pjaustant.

Skanaus, mielieji :) Tikiuosi patiko šis labai pragaro-virtuviškas įrašas.

14 comments to " Sushi – kaip gaminti ir kaip mylėti "

  1. Karolis [Pocius.lt] says:

    Mmm. Seilės kaupiasi burnoje žiūrint į nuotraukas…

    July 14th, 2008 at 01:06

  2. Svečio įrašai – neišnaudota tinklaraščio reklamos galimybė :: Karolis Pocius says:

    […] tinklaraščiams. Nelabai tikėtina, kad Dievų Žiniasklaida sutiks publikuoti įrašą apie suši gaminimo ir vartojimo subtilybes. Gerai, kad rinktis yra iš ko, nebent pradedate naują tinklaraštį labai specializuota tema, […]

    July 14th, 2008 at 12:02

  3. Alla says:

    Karolis, o pats ar valgei? :) ir jei taip, tai su žalia žuvim?

    July 14th, 2008 at 13:05

  4. Karolis Pocius says:

    Valgyt tai valgiau, bet pats negaminau.

    Kol neparagavau, manydavau, kad sushi yra smirdantis reikalas ir šlyktu tokį valgyt. Bet kai paragavau, tai visai patiko. Tik buvau visai primiršęs kol nepriminei.

    Reiks gal nueit pasiieškot kur čia pasisušint galima :)

    July 14th, 2008 at 17:06

  5. elt.lt » Blog Archive » Apžvalga 44 vasriškai dienai… says:

    […] Graži rytų šalis kurioje gaminamas laaabais skanus valgis – sushi. O taip pat ir kuriami mieli animaciniai (ir ne tik) […]

    July 14th, 2008 at 20:26

  6. Andrej says:

    (:

    July 15th, 2008 at 12:14

  7. turboliux says:

    megstu ir as sushi :)

    July 19th, 2008 at 19:43

  8. Šią savaitę skaičiau #4 :: Karolis Pocius says:

    […] Savaitės skaitinius pradėsiu skaniai iliustruotu Allos įrašu apie sushi. […]

    July 20th, 2008 at 21:45

  9. estetas says:

    Kaip tik vakar tokius dariau. Gardumas skanumas neišpasakytas. Tik va su žuvim Lietuvoje kiek sunkiau (kur gauti šviežio tuno??).

    July 20th, 2008 at 23:13

  10. Alla says:

    estetas, turbūt juokauji – LT žuvies šalis… o gal man taip tik atrodo. tiesą sakant LT mama atsakinga už pirkimą. Bet tai hypermaxima tikrai turėtum rasti.

    July 21st, 2008 at 01:26

  11. Darius {ThinkBIG!} says:

    Jap jap.. Ir man seilės pradėjo varvėti bežiūrint :)
    Seniai bevalgiau tą gardumėlį. Priminei tu čia :)

    July 22nd, 2008 at 21:52

  12. Think Big! | Didžiausią garbę pasiekia ne tas, kuris niekada nesuklumpa, bet tas, kuris suklupęs pakyla. Ž.Ž.Ruso » Ka skaityti #2 says:

    […] japonę, tačiau Holivudas.red.lt priminė man apie tolimos šalies subtilaus skonio patiekalą sushi bei pristato kaip juos pasigaminti […]

    July 26th, 2008 at 00:58

  13. Archatas says:

    O kas čia per sūdymas su cukrum?

    August 24th, 2008 at 01:24

  14. Evaldo blogas » Blog Archive » Suši gaminimas says:

    […] Sushi – kaip gaminti ir kaip mylėti […]

    September 7th, 2008 at 00:29

Jūsų nuomonė mums yra labai svarbi:

WordPress // Mental Disorder